Over Man & Muis

Op 16 februari 1995 komen een achttal mensen samen in een café ergens in Gent, om te filosoferen over het waarom en hoe van een Macintosh gebruikersclub in Vlaanderen. Het zijn niet meteen de meest bloeiende tijden voor Apple, maar toch groeit de groep na enkele maanden aan tot een vijftiental mensen. Er wordt gekozen voor "Man & Muis", een naam die tot op heden nog niet is veranderd.

Een eerste bestuur wordt gevormd en de club vindt een definitief onderdak in de lokalen van het Instituut Broeders van Liefde langs de Stropkaai te Gent.

Man & Muis kent vanaf dan een gestage groei. De ledenbijeenkomsten krijgen een vaste vorm en er wordt in 1997 deelgenomen aan de Apple Expo in Amsterdam, met een pak nieuwe leden als gevolg.

Vanaf 1998 worden de presentaties gegeven op een groot dia-scherm zodat iedereen goed kan volgen. In mei van dat jaar wordt gebrainstormd over een clubblaadje; die schuchtere poging heeft tot vandaag geleid tot ruim 210 uitgaven van
't Maccertje, het maandelijkse ledenblad. In november '98 doet de club de stunt op de Apple Expo nog eens over. Het gaat Apple inmiddels opnieuw voor de wind, en Man & Muis blijft dan ook groeien.

Eerste voorzitter Wim Slot acht de tijd rijp om zijn taak over te laten aan andere enthousiastelingen. Het groeiende aantal leden maakt het noodzakelijk uit te wijken naar een ruimer lokaal. Ook het aantal activiteiten wordt uitgebreid met een "Macs voor scholen" project (opknappen van afgedankte Macs en schenken aan scholen) en een eerste Macintosh kinderdag. Man & Muis heeft ook de eer de allereerste Macintosh gebruikersgroep te zijn die zich manifesteert op de tot dan toe PC-only getinte Mega Market (Dipro) beurzen. Verder wordt meegewerkt aan de Clickx CD-rom waarvan Man & Muis het Macintoshgedeelte verzorgt.

Berucht zijn ook de hilarische kwissen tijdens de bijeenkomst van januari.

De laatste jaren prefereert Man & Muis kwaliteit boven kwantiteit. Er wordt wat gesnoeid in het aantal verschillende activiteiten, ten voordele van de kwaliteit ervan. Belangrijker is om de leden (bijna) maandelijks een interessante presentatie aan te bieden of hen in contact te laten treden met andere Macgebruikers. Vele leden zijn intussen vrienden geworden.

Meer informatie over de maandelijkse bijeenkomsten vindt u
hier.

Waarom


Het gebruiken van een Mac mag dan wel een "makkie" zijn, toch hebt u vroeg of laat een vraag waarop het antwoord niet meteen duidelijk is. Een website, een boek, ... het levert niet altijd wat u zoekt. En wie voelt al niet eens de behoefte zijn enthousiasme en kennis te delen met andere Macgebruikers? De maandelijkse bijeenkomsten van Man & Muis, elke laatste donderdag van de maand, zijn hiervoor een ideale plaats en gelegenheid.
De Macintosh en OS X was ooit het belangrijkste, maar is inmiddels al lang niet meer het enige product van Apple. Bij Man & Muis vzw kunt u daarom ook terecht voor alles wat te maken heeft met de iPad, de iPhone, de iPod, en het iOS.

Wat


De ledenbijeenkomsten van Man & Muis vinden plaats elke laatste donderdag van de maand (behalve in juli) en beginnen om 20u00. U kunt er de andere leden ontmoeten, of een presentatie over een Mac- of iOS-gerelateerd onderwerp bijwonen. De onderwerpen variëren van de met OS X of iOS meegeleverde Apple-software, over Photoshop tot het beveiligen van de Mac, het maken van back-ups, of Tips & Trucs over bv. de Office-pakketten. We proberen daarbij het niveau zo te houden dat iedereen er wel wat aan heeft.

Tijdens sommige bijeenkomsten is er geen presentatie, maar dan hebben we des te meer tijd om leden op te vangen of absolute beginners te introduceren in de wereld van Apple.
Bij de leden zijn alle kennisniveaus aanwezig, en hun ervaring is van onschatbare waarde. Sommigen gebruiken de Mac of hun iPad professioneel, bij anderen is het een uit de hand gelopen hobby, maar er zijn ook beginners bij of kersverse switchers. Kortom, iedereen vindt er zijn gading en geraakt vroeg of laat wel in contact met iemand anders die gelijkaardige interesses heeft. U vindt er wellicht een antwoord op uw hard- en softwarevragen, leert er efficiënter werken, en bent u van plan een nieuw toestel te kopen, dan kunnen de (bestuurs-)leden u ongetwijfeld helpen met het nodige aankoopadvies.

U kunt uw eigen Mac of iOS-toestel meebrengen, bv. om één of ander probleem voor te leggen. Via de aanwezige AirPort is er draadloze toegang tot het internet.

vrpag voor site 2020 408x300
Maandelijks verschijnt ook het ledenblad
't Maccertje, waarin u naast het onderwerp van de volgende bijeenkomst tal van artikels en tips & trucs vindt over de Mac, de Macwereld, de iPad en iPhone, en doorlichtingen van kleine en grotere programma's, enz. Er is zowel een PDF- als een iBooks-versie van ’t Maccertje.


Zit u met een prangende vraag, dan kunt een beroep doen op onze (online)
helpdesk. We doen echter geen support aan huis.
Kortom: genoeg redenen om nader kennis te maken met Man & Muis vzw, of om lid te worden.

U bent altijd welkom om -vrijblijvend- binnen te springen tijdens een bijeenkomst. Daarna oordeelt u zelf of u al dan niet lid wordt. Voor 25 Euro per jaar bent u lid, kunt u de bijeenkomsten bijwonen, en ontvangt u het ledenblad.


Wie


4 bestuursleden werken dag en -soms- nacht om de club in goede banen te leiden, en de leden maandelijks een aangename Apple-getinte avond te bezorgen. Alle details vindt u op de Contactpagina.

Vergeten we echter ook niet enkele andere Man & Muis-leden die meer dan een steentje bijdragen.


Foto’s van Man & Muis-bijeenkomsten

Op onderstaande link vindt u foto's van Man & Muis-bijeenkomsten:

Foto’s Man & Muis vzw

U vindt er ook de foto’s van de Man & Muis-trips (Parijs, Londen, Oberhausen, Amsterdam, Keulen, Den Haag).

Hebt u bezwaar? Laat het ons weten (zie pagina
Contactgegevens).